Müşteri Destek Hattı : 444 0 591 Whatsapp Destek Hattı: +908508888173
Ls Lastiksanayi Otomotiv Yedek Parça Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi

Makaleler » Blog » Otomobil Lastiği Hakkında Bilmeniz Gereken Bilgiler (2024)

Otomobil Lastiği Hakkında Bilmeniz Gereken Bilgiler (2024)

Otomobil Lastiği Nedir? Ne İşe Yarar?

 

Lastik; Araç yükünü desteklemek, çekiş ve fren kuvvetlerini yol yüzeyine iletir. Genellikle basınçlı hava içeren Doğal ve sentetik kauçuk, siyah karbon, silika, tebeşir, yağ, kayganlaştırıcı, aromatik amineler, sülfür, çinko, oksit, Pigmentler ve boyalardan oluşan ve otomobilin en önemli parçalarındandır.

 

Lastiğin Üç Çeşidi Nedir?

 

Araba lastiği üç ana tipe ayrılır: dört mevsim, yaz ve kış. Kullanıcıların çoğu dört mevsim lastikleri satın alır çünkü bu, kış için ayrı yaz için ayrı set satın almaktan daha kolay ve daha ucuzdur. Ancak bölge şartlarını göz önünde bulundurmak önemlidir çünkü bol kar yağışı alan veya buzlanmanın yoğun olduğu bölgelerde dört mevsim lastik güvenlik açısından problem yaratabilir.

 

En İyi Yerli ve Yabancı Lastik Markaları Nelerdir? (2023)

 

Araştırmamıza göre ilk 10 lastik markası Michelin, Continental, Goodyear, Bridgestone, BF Goodrich, Pirelli, Lassa, Hankook, Dunlop ve Petlas'dır

 

Lastikler Neden Kauçuktan Yapılmıştır?

 

Kauçuk ’dan imal edilen lastikler, ıslak, kaygan yollarda veya yol ne kadar engebeli olursa olsun tutuşu ve dengede kalmayı desenleri ve kauçuğu yola tutunmaya devam edecektir.

 

Ömrü Dolan Lastikler Tekrar Kullanır mı?

 

Lastikler kullanım ömrü sonunda geri dönüştürülerek sentetik çim, oyun alanı zeminleri ve kaldırım kenarı gibi bir dizi maddeye dönüştürmek için parçalanma işlemine gönderilir veya çelik fabrikalarında kömürün yerine kullanılırlar. Otomobil lastiği olarak kullanılamazlar.

 

Otomobil Lastiği İle İlgili Bilmeniz Gereken 10 Madde

 

ÜRETİCİLER KIŞ LASTİĞİ ÜRETİMİNDE CEVİZ KABUĞU KULLANIRLAR.

 

En büyüleyici kış lastiği gerçeklerinden biri, Toyo Tyres Lastik Üreticisi, kış lastiklerinde tutuşu arttırmak için Microbit Teknolojisini yani ceviz kabuğu kullanmaya başladı. Bu ceviz kabukları dünyadaki en sert doğal maddelerden biridir ve onu buzlu yollarda zemini kavramak için harika kılar.

 

LASTİK SIRTINDAKİ DESENLER BİR KASAP TARAFINDAN İCAT EDİLDİ.

 

Lastik sırtındaki bu desenler, yol yüzeyini kavramak için yayılır ve yaklaşır. Ayrıca ıslak veya karlı yollarda sürerken lastiğinizin altından suyu dışarı atarlar. Desenler 1923 yılında bir mezbahada kanlı zeminlerde kaymaktan bıkmış bir kasap tarafından icat edildi. Çizmelerinin tabanına desenleri kazıdıktan sonra daha iyi kavradığını keşfetti. Garip olsa da bunlar lastik desenlerinin ilk kullanım alanıdır.

 

LASTİK KAUÇUĞU BİLİNENİN AKSİNE DOĞADA BEYAZ HALDEDİR.

 

Üreticiler, üretim sürecinde kauçuğa çekme mukavemetini on kat artıran ve siyah renge neden olan karbon ekler.

 

HAVA KULLANMAYAN LASTİKLER YAKINDA KULLANIMA SUNULACAK.

 

Üreticiler patlamaya dayanıklı lastikler üzerinde uzun zamandır çalışıyorlar. Bridgestone ve Michelin, asla patlamayacak olan havasız lastikleri tanıttı. Pahalı olacakları kesin gibi duruyor.

 

934,000 TL’YE DÖRT ADET OTOMOBİL LASTİĞİ

 

Michelin Bugatti Veyron Super Sport için özel üretilen iki adet 265 35 R20 iki adet 365 25 R21 dört adet lastik için 934,000 TL fiyatlandırma yapmıştır, 415 Km hıza dayanabilmeleri için tasarlanmışlardır.

 

LASTİKLERİNİZDEKİ HAVA YAZ VE KIŞ PATLAK YOKSA DAHİ DEĞİŞİR

 

Yaz ve kış arasında, lastiklerinizde havada asılı kalan su buharı nedeniyle lastik basıncı dalgalanmasında 7 veya daha fazla hava değişimi görebilirsiniz. Sıcaklık değişikliklerine çevredeki havadan daha fazla tepki vererek soğuk ve sıcak basınçta farklılıklara neden olur. Ama lastiklerinizi nitrojenle doldurursanız dalgalanma olmaz. Azotun içinde su buharı yoktur, bu nedenle basınç sabit kalır.

 

 

DÜNYANIN EN ÇOK LASTİK ÜRETEN FİRMASI DÜNYANIN EN KÜÇÜK LASTİĞİNİN ÜRETİCİSİDİR

 

Nasıl yani dediğinizi duyar gibiyim herkes dünyanın en çok lastik üreten üreticisinin kim olduğunu söylemiyor veya çarpıtıyor. Mini oyuncak üreticisi Lego, her yıl 308 milyon küçük Lego tekerleği üretiyor ve bu, dünyadaki diğer tüm lastik üreticilerini çok geride bırakıyor.

 

DÜNYANIN EN BÜYÜK LASTİĞİ

 

Dünyanın en büyük lastiği 24,5 metre uzunluğunda ve 12 tonun üzerindedir. 1964 ve '65 Dünya Fuarı'nda dönme dolap olarak kullanılan lastik 1966'da Allen Park, Michigan’a taşınmıştır.

 

EN KÖTÜ LASTİK ÖMRÜNE SAHİP LASTİKLER

 

Ulusal Hot Rod Derneği yarış ekipleri, pistte her dört ila altı turdan sonra yeni lastikler takmalıdır. 500 metrelik bir pistte, lastiklerin sadece 4 veya 5 km dayandığı anlamına gelir!

 

ÇOĞU YENİ ARABANIN YEDEK LASTİĞİ YOKTUR

 

Katı emisyon standartları için yeni arabaları hafifletmek amacıyla, birçok otomobil üreticisi yeni araçlara yedek lastik dahil etmemeyi tercih ediyor. Bunun yerine, küçük bir kompresör ve lastik tamir kiti koymayı tercih ederler.

 

 

Çıkma Lastiğin Ömrü Ne kadar?

 

2 yıl kullanılmış bir çıkma lastik uygun koşullarda satın alınırsa 2-4 yıl dayanır. Hasarsız, yamalı olmayan, rot ayarı bozukluğu sebebiyle dengesiz aşınması bulunmayan veya diş derinliği fazla aşınmamış lastik 4 yıl dayanabilir. Veya 4 yıl kullanılmış bir lastik, 2 yıl daha dayanabilir. Net bilgi için mutlaka lastikçinize danışınız.

 

Aşınan ya da Patlayan İki Lastiği Değiştirmek Doğru Mudur?

 

Lastiklerden ikisi daha hızlı aşınırsa ya da patlarsa, mümkün ise, yolda daha iyi bir tutuş için dört lastiğin hepsini birden değiştirmenizi öneririz. Lastik dişleriniz aşındığında toprak, çakıl, yağmur ve kar potansiyel tehlikeler oluşturur, öne veya arkaya iki yeni lastik takmanın, tutunma kaybolduğunda aracınızın nasıl tepki vereceği üzerinde önemli bir etkisi olabilir.

 

 

Yeni Lastiklere İhtiyacınız Olduğunu Gösteren Püf Noktaları

 

 

Lastiklerinizin sırt kısmınında bulunan su kanallarının birincil işlevleri, yolu kavramak ve yolda kızaklamaya neden olan suyu lastiğin altından sağa sola yönlendirmektir. Diş derinliği ve lastik basıncınızı aylık olarak hızlı bir şekilde kontrol ederek, lastiklerinizi değiştirmeniz gerekip gerekmediğini anlayabilirsiniz

 

 

Çatlak Lastikler Kullanılırmı?

 

 

Çok fazla sürmeseniz bile lastikler zamanla aşınır. Güneş ışığı, ısı ve kimyasallar kauçuğun esnekliğini azaltarak lastiklerin çatlamasına, hava kaybetmesine ve sonunda kullanılamaz hale gelmesine neden olabilirler, bu lastikleri kullanmak sizi ve trafikteki diğer herkesi tehlikeye atar.

 

Düzensiz Aşınmış Lastik Kullanılırmı?

 

Düzensiz aşınmaya neden olabilecek ve lastiklerinizin ömrünü kısaltabilecek birçok faktör vardır. Rot ayarı, lastik basıncı, sert dönüşler, aşınmış ön düzen parçaları ve süspansiyon bileşenlerinin tümü bu soruna katkıda bulunabilir. Lastiklerinizin ömrünü uzatmak ve eşit olmayan aşınmayı azaltmak için, onları düzenli aralıklarla kontrol ettiriniz. Her 8000 km’de bir kontrol ettirmenizi öneririz.

 

Lastik Basıncı Sorunları

 

Tüm lastikler zaman içinde yavaş yavaş hava kaybeder, genellikle ayda yaklaşık 1 PSI. Düzgün şişirilmiş halde tutmak için lastiklerinizi aylık olarak kontrol edin. Lastikleriniz sürekli olarak hava kaybediyorsa veya uyarı vermeden tamamen iniyorsa, gerekirse lastik tamiri veya değişimi için lastikçi ’ye uğramanız gerekebilir. Gösterge panelinizde TPMS (Lastik Basıncı İzleme Sistemi) ışığı sık sık yanıyor mu? Bu, lastiklerinizin yavaş ve sürekli bir sızıntı oluşturduğu anlamına gelebilir.

 

Lastik Yanağında Balon Oluşması

 

Bir kaldırıma, çukura veya başka bir engele çarparsanız, iç astarın yırtılması veya kırılması nedeniyle lastiklerinizin yanaklarında balon oluşabilir. Bu balonlar hemen ya da zamanla patlayarak potansiyel olarak güvenli olmayan bir duruma neden olabilir. Lastiklerinizde bir çıkıntı balon fark ederseniz, en yakındaki lastikçiye gidin ve lastiklerinizi kontrol ettirin.

 

Diğer Olası Sorunlar

 

Sürüş sırasında yeni titreme veya sürekli bir şeyin üzerinden geçiyormuş gibi bir ses duyarsanız, lastiklerinizden biri ya da birkaçının balans ayarında bozukluk yada lastiğin atık olduğunu gösterebilir.

 

Aşınmış Lastiğin Sürüşe Zararları

 

Lastikler arası düzensiz deseniniz veya diş derinliğiniz varsa, daha az yol tutuşuna sahip olursunuz. Böylece viraj alırken, hızlanırken veya fren yaparken lastikleriniz daha kolay kayacaktır.

 

 

 

Lastik Diş Derinliğini Kontrol Etmenin Kolay Yolları Nelerdir?

 

Lastik Diş Derinlik Kumpası Kullanımı

Satılan tüm lastiklerin belli bir aşınma ömrü vardır, lastik diş derinlik kumpası olarak adlandırılan plastik yada metal ürünler ile kontrol edilebilmekte kumpas üzerinde verilen kış ve yaz minimum değerlerine göre lastik ömrü kontrol edilebilir. Lastik diş derinlik kumpasını lastiğin sırt kısmındaki su tahliye kanallarının derinliğini ölçmek için kullanarak lastiğinizin standart kullanım ömrünün ne durumda olduğunu öğrenebilirsiniz.

 

1 TL Testini Yapın

 

Lastiklerinizin dişlerini kontrol etmenin kolay bir yolu 1 TL testi yapmaktır. Bir TL al ve 1 TL’nin sarı kısmı bitimi yaz lastiğinin kullanım ömrünün sonuna geldiğini gösterir aynı şekilde 1 yazısının alt kısmı kış lastiğinin kullanım ömrünün sonunu göstermektedir. Her iki durumda da lastiği değiştirme zamanı gelmiştir.

 

Patlak Lastik Ne Zaman Kullanılamaz?

 

Patlak bir lastiği nasıl değiştireceğinizi veya yedek lastiğinizi nasıl takacağınızı öğrenmek kolaydır. Patlak lastiğinizin ne zaman tamir edilemeyeceğini veya yama yapılamayacağını ve ne zaman yeni bir lastikle değiştirilmesi gerekeceğini bilmek o kadar kolay değildir. İşte yeni bir lastiğe ihtiyacınız olabileceğinin 8 göstergesi.

 

  1. Lastikte ani bir hava kaybı patlama olabilir ve aracı durdurana kadar düz bir şekilde sürersiniz. Bu, düzeltilemeyen dahili hasara yani lastik yanaklarında kıyılmaya neden olabilir.


 

  1. Yanakta yatay bir kesik var ise lastik kullanılamaz. Dikey kesiklerde dış kaynak makineleri ile tamir yapılabilir ancak (Sizin Ailenizin ve Trafikte Bulunan Diğer Kişilerin Can Güvenliği İçin) kesinlikle önermiyoruz.


 

  1. Lastiğin Omuz kısmında (Yere Basan Köşe Kısım) hasar aldıysa.


 

  1. Lastik sırtında veya yan duvarda (bir çarpmanın ardından vb.) bir balon fark ederseniz.


 

  1. Kort bezi veya çelik kayışları (lastiğin iç yapısal bileşenlerinin bir parçası olan) ortaya çıkaracak kadar derin bir yarık var ise.


 

  1. Lastik sırtındaki yarığın veya deliğin boyutu 7 mm büyük ise.


 

  1. Lastik daha önce tamir edilmiş ve yeni hasar önceki tamire çok yakın ise.


 

  1. Herhangi bir nedenle lastik tamiri, lastik üreticisinin tavsiyelerinin boyutlarını aşar ise.

 

 

Lastiğinizi tamir ettirmekte ısrar etmeyip yeni lastik almanızı tavsiye ederiz. Lastiğin araçtaki güvenliği sağlayan en önemli parça olduğunu unutmamak lazım, araç kaynaklı kazaların %59’unun lastikler sebebi ile yapıldığını unutmayınız.

 

Kış Lastiklerine Ne Zaman Geçilir? Kullanılır?

 

Araç kullanmak, her türlü yol koşuluna hazırlıklı olmak demektir. Yılın belli zamanlarında ve nereye gittiğinize bağlı olarak, bazen aynı gün içinde yağmur, sulu kar, kar ve neredeyse yazdan bir hava yaşayabilirsiniz. Bir takım kış, yaz ya da dört mevsim lastiğe sahip olmak, en iyi ve en kötü yol koşullarını planlamanın akıllıca bir yoludur. Ancak lastiklerinizi ne zaman değiştirmelisiniz?

 

Kış Lastikleri Ne Zaman Kullanılır?

 

Kış veya kar lastikleri, sıcaklıklar 5 derecenin altına düştüğünde yaz veya dört mevsim lastiklerinden daha iyi yol tutuşuna sahip özel bir kauçuk kullanır. Bunun nedeni, bu kauçuk bileşiğinin donma sıcaklıklarında esnek kalmasıdır. Ayrıca, kar lastiklerindeki derin, geniş ve pürüzlü desenler ile kanallar (yere basan kısımda kavrama ve su tahliyesi sağlayan küçük yarıklar), yağışı lastiklerden uzaklaştırırken tutunmanın korunmasına yardımcı olur. İşte kış lastiklerine geçmeniz önerildiği zamanlar:

 

Hava durumuna göre: Gece ve sabah erken saatlerde sıcaklıklar 5 derecenin altına düştüğünde kış lastiklerinizi takma zamanı gelmiştir. Gündüz sıcaklıkları 10-15 dereceleri arasında kalması sorun olmaz. Kış lastiklerinizi bir gecede mahvetmezsiniz, ancak sıcaklık arttıkça daha hızlı aşınırlar.

Karda ve buzda araç kullanmayı planlıyorsanız: Kar yağan bölgelerde yaşıyorsanız, kışın genellikle dağ geçitlerinden geçiyorsanız kar lastiklerinizi değiştirmeyi düşünün.

 

Neden Kış Lastiği Almalısınız?

 

Bir kış lastiği seti almalısınız, çünkü bunlar kış aylarında işe gidiş gelişlerinize ve aile gezilerinize güvenlik katmak için tasarlanmıştır. Kış lastikleri, Yere Basan Kısımda bulunan su kanalları daha geniş ve özel kauçuk bileşimi kış şartlarına uygun deseni sayesinde dört mevsim lastiklerine kıyasla size karda ve buzda daha fazla kontrol sağlar.

 

Kış Lastiği ve Dört Mevsim Lastik Arasındaki Fark Nedir?

 

Kış lastiği özellikle buz üzerinde desen ve diş derinliği sayesinde faydalı olabilir. Dört mevsim lastikleri, yaz ve kış lastiklerinin avantajlarını harmanlayan yıl boyu güvenlik ve performans için ek bir seçenektir. İhtiyaçlarınız için doğru kar lastiklerini nasıl seçeceğinizi öğrenmelisiniz. Örnek olarak Antalya’da yaşayan ve şehir dışına çıkmayan bir araç sahibinin kış lastiği almayıp dört mevsim bir lastikle tüm sene lastiği kullanması mantıklı olabilir. Daha sert iklime sahip olan ağrıda dört mevsim lastiğin yaz lastiğinden hiçbir farkı olmayacaktır.

 

Kış Lastiği Ne Zaman Takılır?

 

Lastikçiler kış lastiklerinizi ne zaman taktırmanız gerektiğini size söyleyebilir. Ancak genellikle, gece ve sabahın erken saatlerinde mevsimsel sıcaklıklar sürekli olarak 5 derece veya altında kaldığında ve sezonun ilk karı yağmadan önce, lastiklerinizi değiştirmek için lastikçiye gitme vaktiniz gelmiştir.

 

Kar Lastikleri Ne Kadar Ömürlüdür?

 

Kış lastiğinin ömrü, lastiğin yapısına, kaç kilometre kat ettiklerine, karşılaştıkları koşullara, ve sürekli olarak 15 derece veya üzerindeki sıcaklıklarda kullanılıp kullanılmadıklarına bağlıdır.

 

Dört Mevsim veya Yaz Lastiklerine Ne Zaman Geçilmeli?

 

İlkbahar havaları ısınırken, dört mevsim veya yaz lastiklerinizi değiştirme zamanı gelmiş olabilir. Karlı veya buzla kaplı yollara gitmeyeceğiniz kesinleştiğinde veya gece sıcaklıkları sürekli olarak yükselmeye başladığında değiştirmenizi öneririz.

 

Zorlu Kış Şartları Balans Ayarını Bozabilir Mi?

 

İlkbaharda lastik değiştirmek, balans ayarınızı kontrol ettirmek için harika bir zamandır. Bunun nedeni, çukurlar ve engebeli yolların yanı sıra diğer görünmeyen kış yol molozlarının jantınızda birikmesi balans ayarınızı bozabilmesidir. lastikçiniz, balans  problemlerinizi ücretsiz görsel olarak inceleyebilir. Herhangi bir sorun fark ederse, daha kapsamlı bir kontrol önerecektir.

 

Yazın Kış Lastikleri Kullanılabilir mi?

 

Evet, kış lastiklerini yazın (çivili olmadıkları sürece) kullanabilirsiniz, ancak cüzdanınız veya güvenliğiniz için iyi bir fikir değildir. Dondurucu havada esnek olmalarını sağlayan özel kauçuk bileşimi, sıcak havalarda çok daha hızlı yıpranmalarına neden olur. Ayrıca, daha derin sırtın daha yüksek yuvarlanma direnci, yakıt verimliliğinizi (Lt Başına 1,6 Km) azaltacağınız anlamına gelir. Ve kış lastikleri sıcak yollarda viraj alma ve hızlanma için tasarlanmadığından, aracınızın yol tutuşunu olumsuz etkilenebilir.

 

Lastiklerimden Neden Ses Geliyor? Gıcırdıyor?

 

Ani hızlanma, ani frenleme ve ani dönüşler sırasında çoğunlukla lastiklerinizin gıcırdadığını duyacaksınız. Hızlanırken duyduğunuz ses, yol yüzeyinde çekiş kazanmaya çalışırken patinaj yapan dişlerdir. Patinaj ayrıca sert frenleme sırasında gıcırdama nedenidir. Keskin virajlar, kauçuğun yol yüzeyinde yanal olarak kaymasına ve ses çıkarmasına neden olabilir. Hafif dönüşler yaparken bile ses duyuyorsanız, çok fazla esneyen lastikleriniz yetersiz şişirilmiş olabilir. Ya da uyum sorunu olabilir.

 

Lastik sesleri her zaman bir sorun olduğu anlamına gelmez. Örneğin, kapalı otoparkta veya boyalı yüzeyle

Yorumlar

Yorum / Soru ekleyebilmek için üye olmanız gerekmektedir.
Ls Lastiksanayi Otomotiv Yedek Parça Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi Hızlı Teslimat
Ls Lastiksanayi Otomotiv Yedek Parça Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi 99% Müşteri Memnuniyeti
Ls Lastiksanayi Otomotiv Yedek Parça Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi 365 Gün Teknik Destek
Ls Lastiksanayi Otomotiv Yedek Parça Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi Güvenli Alışveriş
Ls Lastiksanayi Otomotiv Yedek Parça Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi Marka Garantisi
Whatsapp Destek

Bize 7/24 ulaşabilirsiniz.

+908508888173

Kampanyalardan haberdar olmak için bültene kaydolun

banka görseli
Whatsapp ile iletişime geçin

Alışveriş Sepetim