Müşteri Destek Hattı : 444 0 591 Whatsapp Destek Hattı: +908508888173
Ls Lastiksanayi Otomotiv Yedek Parça Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi

Makaleler » Blog » Hangi Kompresörü Satın Almalısınız?

Hangi Kompresörü Satın Almalısınız?

Kompresör Nasıl Çalışır?

 

Hava kompresörleri hem endüstriyel işler hem de şahsi işler için hayatımızı kolaylaştıran bir araçtır. lastiksanayi.com ’da yapmanız gereken kullanımınıza bağlı olarak 155 farklı kompresör çeşidi arasından size uygun olanı seçmek için Kompresör kategorimize göz atınız. Hava kompresörlerinin, endüstriyel amaçlar tüplü dalış, pnömatik aletleri ve havalı el aletleri, lastikleri şişirmek ve ısıtma ve iklimlendirme sistemlerinde hava gücünü oluşturmak için kullanılırlar.

Yukarıda belirttiğimiz gibi, hava kompresörlerinin hem ticari hem de evsel ortamlarda sayısız kullanım alanı vardır. Örnek olarak Bijon Tabancaları kategorisi içerisinde her biri farklı bir işe uygun olan birkaç çeşit bulunmaktadır. Tüm hava kompresörü türlerinin, nasıl çalıştıkları ve birbirlerinden nasıl farklı oldukları hakkında bir kılavuz hazırladık yazımızı okuyarak size en uygun kompresörü seçebilirsiniz.

İster bir lastikçi olun ister tamirci ya da bir fabrika sorumlusu, hava kompresörlerinin nasıl çalıştığı ve ne için kullanıldığı hakkında bilgi sahibi olmak işletmeniz ve sektörünüz için doğru kararları almanıza yardımcı olabilir. Sektörünüzde birinci sınıf hava kompresörleri kullanmanın yararlarının yanı sıra kompresör nedir? kompresör nasıl çalışır? sorularını ele alacağız.

 

Neden Hava Kompresörleri Kullanılır?

 

19. yüzyıldaki icatlardan bu yana, mekanik, otomatik hava kompresörleri, endüstriyel ortamlarda en yaygın kullanılan araçlardan biri olmaya devam etti. Hava kompresörleri, diğer enerji biçiminden daha güvenli ve daha çevreci olan sürekli bir güç akışı sağlar. Metal işleri ve madencilik ortamları gibi birçok endüstri için hava kompresörleri kesinlikle gerekli bir araçtır. Bir işletmede su, gaz ve elektrik gibi temel ihtiyaçlardan sonra, basınçlı hava aslında dördüncü temel ihtiyaçtır.

Hava kompresörleri ayrıca dayanıklı olduklarından ve minimum bakım ve onarım gerektirdiğinden birçok imalat işi için uygun fiyatlı seçenektir.

İki ana kompresör kategorisi olan pistonlu kompresör ve vidalı kompresör arasında, her türden endüstriyel ve ticari ortamın yanı sıra çeşitli bireysel kullanım içinde uygun kompresörler üretilmiştir.

 

Tek Kademeli ve Çift Kademeli Kompresörler

 

En yaygın hava kompresörü türleri, her ikisi de aynı temel şekilde çalışan tek ve çift kademelidir, Tek kademeli kompresörde tek oda vardır ve hava tek seferde sıkıştırılır; iki kademeli kompresörde iki oda vardır ve hava iki kez sıkıştırılır.

Tek ve çift kademeli kompresörleri bir kompresörün sahip olduğu silindir sayısıyla karıştırmamaya dikkat edin. Her iki kompresör tipi de iki silindir kullanır; tek silindirli kompresörler daha az yaygındır çünkü hava dengelemesi iki silindirle daha kolay yapılır. Tek ve çift kademeli kompresörler arasındaki fark, tek kademeli kompresörde silindirlerin her ikisinin de aynı boyutta olmasıdır; iki kademeli kompresörde ise farklı boyutlardadır.

 

Tek ve Çift Kademeli Kompresörler Nasıl Çalışır?

 

Pistonlu hava kompresörleri olarak da adlandırılan tek kademeli kompresörler, nispeten basit ve anlaşılır bir şekilde çalışır. Önce silindirin içine hava çekilir; buradan bir vakum sistemi içerisinde tek bir piston hareketi ile bir kez sıkıştırılır ve hava tankına gönderilir.

Bu sıkıştırmanın gücü PSI (“inç kare başına pound” lastik havalarında kullanılan ölçü birimi) veya Bar cinsinden ölçülür – PSI/Bar ne kadar yüksekse, kompresörün gücü o kadar fazladır. Tek kademeli bir hava kompresöründe, hava tipik olarak yaklaşık 120 PSI (8 Bar) oranında sıkıştırılır. Hava sıkıştırıldıktan sonra, bir enerji kaynağı olarak çeşitli aletlere dağıtıldığı hava tankına gönderilir.

Çift kademeli kompresörler, yalnızca bir yerine iki sıkıştırma aşaması olması dışında aynı şekilde çalışır. İlk sıkıştırma turundan sonra, hava ikinci bir odaya gönderilir ve burada yaklaşık 175 PSI (12 Bar) oranında ikinci kez sıkıştırılır. Bundan sonra hava, içinde soğutulduğu ve uygulamaya hazır olduğu bir hava tankına gönderilir.

Her iki kompresör türü de tipik olarak pistonu çalıştıran ve sıkıştırmanın gerçekleşmesine neden olan bir elektrik veya benzin motoruyla çalıştırılır.

 

Tek Kademeli ve Çift Kademeli Kompresörler Nerede Kullanılır?

 

Her ikisi de temel olarak aynı şekilde işlev görür ve Havalı Somun Sıkma Tabancasını veya bir üretim tesisinde bulunan yüksek güçlü makinaları çalıştırmak gibi benzer görevler için kullanılabilir.

 

Tek kademeli kompresörler genellikle Marangozlar, Metal İşleri ve Boyacılar gibi el aletleriyle iş yapılan daha küçük atölye ortamlarında kullanılır.

 

Çift fazlı kompresörler ise oto lastikçilerde, araç tamirhanelerinde, pres fabrikalarında ve parça üretilen diğer fabrikalarda ihtiyaç duyulan operasyonlarda daha büyük ölçekli işler için daha iyidir.

 

Yağsız ve Yağlamalı Hava Kompresörleri Nedir?

 

Hava kompresörlerini karşılaştırmanın başka bir yolu da yağ kullanıp kullanmadıklarına bakmaktır. Yağsız ve yağlamalı kompresörler farklı işler için uygundur. Havanın hazneye güvenli ve etkili bir şekilde emilmesi için pistonun en üst düzeyde çalışır durumda olması gerekir. Düzgün çalışması için pistonun yağlanması gerekir. Yağ, sıkıştırmanın düzgün bir şekilde ilerlemesini sağlamak için silindir üzerinde kullanılır.

 

Yağsız ve Yağ Bazlı Kompresörler Arasındaki Fark Nedir?

 

Yağsız hava kompresörlerinin zaten yağlanmış bir pistonu vardır (Teflon ile) ve bu nedenle düzgün çalışması için başka bakım gerektirmez. Yağ bazlı kompresörler, piston bölgesine yağ eklenmesini ve düzenli olarak değiştirilmesini gerektirir. Yağı ne sıklıkta değiştirmeniz gerektiği, kompresörünüzle birlikte gelen üretici kılavuzunda belirtilecektir ama genel kanı 6 aylık periyotlar ile değiştirmektir.

Genel olarak, yağsız kompresörler yağ bazlı kompresörlerden çok daha hafidir, çünkü yağın ağırlığına sahip değildirler, ayrıca daha kompakt üretilmiştir çalışması için daha az parça gerekir bu sebeple yağ bazlı kompresörlerden daha ekonomiktirler.

 

Ancak yağ kullanılan kompresörlerin avantajlarını da göz önünde bulundurmak lazım. Her şeyden önce, güçlü ve dayanıklıdırlar ve genellikle yağsız muadillerine göre daha uzun ömürlüdürler. Bunun nedeni genellikle yağlama malzemesinin zamanla aşınmaya başlaması ve yağlama özelliklerini kaybetmesidir. Bir diğer önemli faktör, yağsız kompresör daha hızlı ısınma ve daha yüksek sıcaklıklara ulaşır.

 

Yağsız ve Yağlı Kompresörlerin Kullanım Alanları Nelerdir?

 

Yağsız kompresörler, ofis ya da kullanımı için hafif, az bakım gerektiren bir kompresöre ihtiyaç duyanlar için mükemmel bir seçenektir. Yağ bazlı kompresörler, genellikle daha ağır olmalarına ve daha fazla bakım gerektirmelerine rağmen, aynı zamanda daha sağlam ve çok yönlü olmalarından dolayı, ağır işlere ve ticari ve endüstriyel kullanıma daha uygundur.

Endüstriyel alanda gün boyu kullanım için, yağ bazlı kompresörler açık ara en iyi seçenektir. İşletmeniz için sağlam kompresörlere yatırım yapmak istiyorsanız, yağ bazlı kompresörleri (vidalı yada pistonlu Kompresör) tercih etmek kesinlikle en iyi yoldur.

 

Endüstriyel veya ticari bir ortamda, yağ bazlı hava kompresörlerinin aşağıdakiler dahil çok sayıda kullanım alanı vardır:

 

•         Araç boyama ve onarım

•         Zımparalama ve ahşap işleri

•         Çivi tabancaları gibi pnömatik inşaat aletleri

•         Üfleme tabancaları gibi hava temizleme araçları

•         Lastikçi ve tamirhaneler

 

 

Yağsız kompresörler, balon şişirme, takı atölyeler gibi küçük ölçekli işler için kullanılabilir. Ayrıca, ürünün veya tüketicinin petrol bazlı ürünler ile temas etmesini önleme ihtiyacının olduğu endüstrilerde de büyük ölçüde kullanılırlar. Örneğin yiyecek ve içecek, ilaç ve dişçilik. Bu hassas uygulamalarda, havada yağ kirlenmesinin sonuçları risk olamayacak kadar yüksektir, bu nedenle yağsız bir kompresöre sahip olmak bir zorunluluktur. Yağsız teknolojinin başarmanıza yardımcı olabileceği Uluslararası Standardizasyon Örgütü'nün (ISO) basınçlı hava kalitesi testi vardır.

 

Sabit ve Değişken Hava Kompresörleri Nedir?

 

Sektörünüz için doğru hava kompresörü tipini seçerken göz önünde bulundurulması gereken bir diğer faktör de sabit veya değişken hızlı olup olmadığıdır.

Sabit hız sistemi kullanan hava kompresörleri ile değişken hız kullanan hava kompresörleri arasındaki temel fark, motorun gücünü alma şeklidir. Sıkıştırma elemanı tüm makinelerde hemen hemen aynıdır, ancak motorun çalışma şekli makinenin kullanılabilirliği, verimliliği ve kullanım ömrü üzerinde etkilidir.

 

VSD Kompresörler Nasıl Çalışır?

 

Değişken hızlı kompresörler genellikle VSD (Değişken Hızlı Sürücü) veya VFD (Değişken Frekanslı Sürücü) kompresörler olarak anılır, hava talebine göre motor hızını otomatik olarak ayarlayarak çalışır. Bu, ana güç kaynağından gelen voltajı değişken bir frekansa dönüştüren bir sistem aracılığıyla gerçekleşir.

 

Güç, içinde iki kez dönüştürüldüğü bir parça aracılığıyla çekilir. Birincisi, diyotları kullanarak AC gücünü DC gücüne dönüştürür. Daha sonra bir kondansatör AC'yi temizler ve ardından anahtar görevi gören bir transistör kullanarak DC'ye dönüştürür. Bu anahtarlar motora gönderilen gücün frekansını kontrol eder, bu da motorun hızını kontrol eder.

 

AC DC ile ne kastedilmektedir?

 

Elektrik akımı , alternatif akım (AC) veya doğru akım (DC) olarak iki şekilde akar

 

Bir VSD hava kompresörü, motorun hızının ve kullanılan hava sıkıştırma miktarının yakından kontrol edilmesini sağlayan bu teknolojiyi içerir. Hem değişken hızlı kompresörlerin hem de muadili sabit hızlı kompresörlerin artıları ve eksileri vardır.  Sektörünüz için hangisinin en iyi olduğuna karar vermek için aşağıdakilere göz atın.

 

Sabit Hızlı Kompresörlerin Artıları ve Eksileri Nelerdir?

 

Sabit hızlı hava kompresörleri, motora tutarlı ve sürekli bir güç akışı göndererek düzenli hava sıkıştırma sağlar. Sabit hızlı kompresörlerin başlangıç maliyeti, değişken hızlı kompresörlerden daha düşüktür, bakımı daha kolay ve ucuzdur ve güç talebinin sürekli olduğu endüstrilerde olmazsa olmazdır.

 

Bununla birlikte, bu tip kompresör, değişken hızlı muadilinden daha az verimlidir. Aynı zamanda enerji tasarrufunda daha az verimlidir.

 

Değişken Hızlı Kompresörlerin Artıları ve Eksileri Nelerdir?

 

Değişken hızlı hava kompresörleri, motordaki gücün voltajını ve frekansını kontrol etmenizi sağlayarak kullanıcıya kompresör üzerinde daha fazla yetki verir. Bu tip kompresör, güç kullanımı söz konusu olduğunda daha verimlidir, çünkü çıkışınızı kolayca kontrol edebilir ve yalnızca ihtiyacınız olanı kullanabilirsiniz. Birçok endüstri, işin talebi doğrultusunda kullanılabileceği için bu tip hava kompresörlerini ideal bulacaktır. Daha az güce ihtiyaç duyulduğunda, kompresörün hızını kolayca ayarlayabilir, aynı zamanda hem paradan tasarruf edebilir hem de çevreyi koruyabilirsiniz.

Değişken hızlı bir kompresörün dezavantajları, ödenmesi gereken daha yüksek bir ilk sermaye maliyetinin olması ve bakım ve onarımların da daha pahalı olmasıdır. Ayrıca sürekli güç akışı gerektiren uygulamalar için pek uygun değillerdir.

 

Pistonlu Kompresörler ve Vidalı Kompresörler

 

Bu makalede şu ana kadar bahsedilen tüm kompresörler, pistonlu hava kompresör olarak bilinen ve piston sistemi kullanılarak çalıştırılmaktadır. Diğer tip ise pistonları olmayan ve biraz farklı çalışan vidalı kompresördür.

 

Burada, vidalı kompresörlerin ve pistonlu kompresörlerin nasıl çalıştığına ve her birinin benzersiz avantajlarının neler olduğuna dair hızlı bir genel bakış sunulmaktadır.

 

Vidalı Kompresörler

 

Piston kullanmak yerine, iç içe geçmiş rotor sistemi kullanır. Vidalı kompresörler, sıkıştırmayı yapmak için rotorlara güvenir. Rotorların bir tarafının her zaman temas halinde olmasını sağlamak için merkezi şaftın hemen ortasına yerleştirilmiştir. Rotorlara güç verilir, son derece hızlı döner havayı düşük basınçta çeker ve daha yüksek basınçta hava tankına sıkışmaya zorlar.

 

Vidalı Kompresörlerin Artıları ve Eksileri Nelerdir?

 

Artıları:

•         İyi Hava Üretimi Kapasitesi

•         Daha Düşük ilk Sermaye Fiyatı

•         Bakımı Kolay

•         Sessiz

 

Eksileri:

•         Sınırlı Soğutma Yetenekleri

•         Sürekli Bakım Kontrolleri Gerektir

 

Sessiz Hava Kompresörleri Nasıl Çalışır?

 

Hava kompresörleri hakkında sıklıkla duyulan şikayetlerden biri, bazılarının sürtünme veya bir güç kaynağı nedeniyle gürültülü olduğu ve bunun hem ticari hem de apartman altı işletmelerin kullanım için rahatsız edici olabileceğidir. Ancak kompresör endüstrisi bu şikayetlerle başa çıkmak için yeni teknolojiler ile yaklaşık 40 dB ile çalışabilen sessiz hava kompresörlerini kullanıma sundu.

40 dB düşük gürültü olarak kabul edilir; 60 dB, kompresörler için en güvenli desibel seviyesi olarak kabul edilir; 85 dB 'nin üzerindeki herhangi bir şey işitme duyunuzda uzun süreli hasara neden olabilir. Bu seviyeye uzun süre maruz kalmaktan kaçınmalısınız.

Düşük gürültülü ve sessiz hava kompresörlerinin hem yağsız hem de yağ bazlı versiyonları mevcuttur, peki sessizlik nasıl elde edilir?

Düşük desibel seviyelerine sahip kompresörleri seçmenin yanı sıra, bu teknolojinin büyük fark yaratan yönlerinden biri, gürültüyü kontrol altına almak için bir akustik kabin dahil edilmesidir.

 

Hangi tip hava kompresörü seçeceğiniz çeşitli faktörlere bağlıdır. Öncelikle kompresörlerin hangi uygulama için kullanılacağını düşünmeniz gerekiyor? Büyük endüstriyel makinelerde sürekli, devam eden kullanım için mi ihtiyacınız var yoksa ara sıra mı kullanılacak? Bu sorulara vereceğiniz yanıtlar, değişken hızlı kompresörlere mi yoksa sabit hızlı kompresörlere mi gideceğinize karar vermenize yardımcı olacaktır.

Kararınızı verirken hesaba katmanız gereken bir diğer soru da şudur: Ne kadar harcamak istiyorsunuz? Kaliteli bir kompresörün ilk fiyatının, bir kompresörle ilgili tek masraf olmadığını unutmayın; ayrıca makineyi çalıştırmak için gereken gücün maliyeti ile devam eden ilgili bakım ve onarım maliyetlerini de göz önünde bulundurun. Yüksek kaliteli kompresörlere yatırım yapmak şirketinize ne kadar zaman ve enerji kazandıracak? Bunların hepsi, kararınızı vermeden önce yapılması gereken önemli hesaplamalardır.

 

En İyi Sessiz Kompresör Hangisidir?

 

Gürültü önemli bir faktör olduğunda Vidalı Kompresörler tercih edilmesi gereken seçenektir. Sessizdirler, az yer kaplarlar ve diğer kompresörler kadar titreşim üretmezler ayrıca pistonlu kompresöre göre yaklaşık %25 daha verimlidir ve bu da maliyetini ve karbon salınımını azaltır..

 

Yorumlar

Yorum / Soru ekleyebilmek için üye olmanız gerekmektedir.
Ls Lastiksanayi Otomotiv Yedek Parça Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi Hızlı Teslimat
Ls Lastiksanayi Otomotiv Yedek Parça Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi 99% Müşteri Memnuniyeti
Ls Lastiksanayi Otomotiv Yedek Parça Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi 365 Gün Teknik Destek
Ls Lastiksanayi Otomotiv Yedek Parça Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi Güvenli Alışveriş
Ls Lastiksanayi Otomotiv Yedek Parça Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi Marka Garantisi
Whatsapp Destek

Bize 7/24 ulaşabilirsiniz.

+908508888173

Kampanyalardan haberdar olmak için bültene kaydolun

banka görseli
Whatsapp ile iletişime geçin

Alışveriş Sepetim